Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αθώος ή ένοχος;


Έκανε ή δεν έκανε ο κ. Αντιπρόεδρος τις δηλώσεις; Θα φύγει από την κυβέρνηση ή δε θα φύγει;
Όπως και να θέσεις το ερώτημα, η ουσία βρίσκεται αλλού. Είτε έκανε τις δηλώσεις περί τεμπέληδων Ελλήνων, είτε όχι, έχω την εντύπωση πως το πιστεύει…
Αν κρίνω από το «τα φάγαμε όλοι μαζί » αλλά και τις θέσεις που εξέφραζε μαζί με τον Στέφανο Μάνο από την εκπομπή τους στον τότε City 99,5, έχω την εντύπωση πως επιρρίπτει στον Ελληνικό λαό μία συλλογική ευθύνη και μία ράθυμη ανατολίτικη αντίληψη για την οποία ευθύνονται όλοι πλην του ιδίου.
Θα συμφωνούσα μαζί του, αν μία τέτοια ευθύνη δεν ήταν ισοπεδωτική και αν καταμέριζε «ταξικά» το ποσοστό της ευθύνης.
Συχνά μιλάμε στον πρώτο πληθυντικό όταν αναφερόμαστε στη χώρα μας. Μιλάμε απαξιωτικά: «Πως τα καταφέραμε;» -
«Πως καταντήσαμε τη χώρα μας;», «Φάγαμε και τα πρώτα δάνεια του Ελληνικού κράτους»… και τα τοιαύτα.
Αν κοιτάξουμε όμως καλύτερα ακόμα και από τα πρώτα δάνεια του Ελληνικού έθνους τα χρήματα δεν τα έφαγε ο λαός.
Άλλοτε μας δούλευαν οι έξω, άλλοτε τα έτρωγαν οι εκάστοτε «προεστοί», άλλοτε συνέβαιναν και τα δύο.
Με λίγα λόγια στον λαό έσταζε καμιά σταγόνα που και που, όπως στις πρόσφατες περιόδους του λαϊκισμού. Τότε, λίγο μετά το ’81, όταν έπρεπε να γίνουν οι υποδομές, οι μεταρρυθμίσεις…
Πάντα ή σχεδόν πάντα χάναμε το τρένο. Ο λαός δεν αποφασίζει όμως. Κάθε τόσο καλείται να εκλέξει κυβερνήσεις. Πόσες φορές τήρησαν τις υποσχέσεις τους; Πόσες φορές καταπάτησαν το Σύνταγμα; Το πώς το αιτιολόγησαν μετά δεν έχει σημασία. Πάντα θα κατασκευαστεί μία «δικαιολογία»….
Εάν ο λαός έχει μία ευθύνη είναι αυτή των εκλογών. Αλλά και εκεί τι να διαλέξει; Κοιτάξτε το σημερινό πολιτικό χάρτη για να καταλάβετε.. Άσε που ως λαός μπλέκει ανάμεσα στην Ορθοδοξία, τον Εθνικισμό και την Πρόοδο. Έτσι τον έφτιαξαν για να είναι του χεριού τους…
Συχνά λέμε πως έχουμε μία ανατολίτικη τάση. Δεν είναι «ανατολίτικη»! Συναντάται σε όλες τις καλές οικογένειες της Δύσης: Μόλις κάποιος πάρει κάποια θέση θα φροντίσει για τους οικείους και τους φίλους του… Βάζεις την κόρη σε μία εταιρεία… την βάζεις και σε μία Επιτροπή… Κάνεις «αναθέσεις» και αυξάνεται η περιουσία του. Πόσα τέτοια έχει δει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γερμανία… Δεν είναι καθόλου δικό μας προνόμιο!
Ευθύνομαι εγώ για τον πλουτισμό των άλλων;
Πόση ευθύνη έχω όταν ο τραπεζικός μου λογαριασμός είναι τριψήφιος(αν είναι) , βρίσκομαι στην ανεργία ή με 700 ευρώ μισθό ενώ εσύ έχεις επταψήφιες και βάλε καταθέσεις;
Μπορεί η τύχη να μη μου τα ‘φερε αλλά ούτε οι πλούσιοι έγιναν πλούσιοι με το μισθό τους… Κρατικά δάνεια και αγύριστα… Αναθέσεις και χρηματοδότηση κομμάτων και ατόμων, λαμογιές στο Χρηματιστήριο, διαγραφές χρεών, λαθρεμπόριο…. Και δε συμμαζεύεται!
Πόσο τεμπέλης είμαι και πόσο πολιτισμό μπορεί να έχω όταν μου αλλάζεις το φορολογικό νόμο κάθε τρίμηνο, μου φέρνεις τροπολογίες την τελευταία στιγμή και μάλιστα φωτογραφικές, ευνοείς εκδοτικά και κατασκευαστικά συμφέροντα και γνώμονάς σου δεν είναι η ευημερία του λαού αλλά η ευημερία του καθεστώτος σου; Πόσο ευθύνομαι όταν τα ίδια σου τα στελέχη και οι εκλεκτοί σου κάνουν υπεράκτιες εταιρείες; Τώρα το τι λες στις δηλώσεις σου… Ε! κάτι θα λες! Σπάνια κάποιος δηλώνει ένοχος!
Δείτε στην Κερατέα. Χρειάστηκαν μήνες για να καταλήξουν σε μία κατάπαυση των εχθροπραξιών και μάλιστα … κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν γιατί δεν το ‘ξεραν!
Δε μπορεί όλοι να είναι τρελοί πλην των πολιτικών…
Αντί να βρουν αμέσως, μέσω διαλόγου μία λύση , ταυτίζονται με τα συμφέροντα μεμονωμένων επιχειρηματιών.
Εκείνοι τους έθρεψαν, εκείνοι πήγαιναν στα κότερα και τα πάρτι τους, όχι ο απλός κοσμάκης…
Εάν τώρα ο απλός πολίτης παρεκτραπεί, ρίξει ένα γιαούρτι, γιουχάρει, αποδοκιμάσει… γίνεται στόχος των γραφιάδων της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας.
Όταν δεν έχεις να πληρώσεις και αντιδράς ανεβάζοντας την μπάρα των διοδίων ή δεν πληρώνεις εισιτήριο, γίνεσαι «τζαμπαζής»!
Και τρέχουν οι πληρωμένες πένες να υπερασπιστούν τους εκδότες-κατασκευαστές γιατί χάνουν κέρδη…
Στημένα πάνελ όπου Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει…
Στημένη Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δανείζουν τις τράπεζες με 1,25% και τις χώρες με 8-10-18%....
Τελικά, ναι φταίει ο λαός που δεν τους δίνει ένα γερό φάσκελο….
Γ.Λ.
Υ.Γ. Το άρθρο 114 του Συντάγματος, σήμερα 120 παρ. 4 μιλάει για την αντίσταση του λαού. Ο τότε καθηγητής μου, Συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, μας έδινε δύο έννοιες: τη στενή και την ευρεία.
Υ.Γ. 2 Ακούγοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δε βλέπω τίποτα σοσιαλιστικό μέσα σ’ αυτές. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως με εμπνέουν οι «προηγούμενοι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: