Ετικέτες

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Βίλες στολισμένες … με αρχαία


Κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, βωμούς και άλλα μαρμάρινα αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας που προέρχονταν από αρχαιολογικούς χώρους της Κω και προορίζονταν να κοσμήσουν… βίλες στο νησί, εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές του νησιού. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για περίπου 150 κομμάτια διαφόρων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων,
Βίλες στολισμένες … με αρχαία
τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Μεσαριά, δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε κάτοικος της Κω.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κάτοικος του νησιού κατήγγειλε στην αστυνομία ότι στο εν λόγω εργαστήριο γινόταν επεξεργασία αρχαίων μαρμάρινων κομματιών μεγάλης αξίας, τα οποία στη συνέχεια διατίθονταν σε ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούσαν να τα διακοσμήσουν με πραγματικά έργα τέχνης.
 Με βάση την καταγγελία, τα μαρμάρινα κομμάτια υποβάλλονταν σε επεξεργασία ανάλογα με τους χώρους για τους οποίους προορίζονταν και κυρίως τοποθετούνταν σε εισόδους πολυτελών σπιτιών και τζάκια.
 Όπως ήταν φυσικό, οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας και η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία χθες το μεσημέρι έστειλε στην περιοχή εκπρόσωπό της για να κάνει αυτοψία.
Η αρχαιολόγος εντόπισε περί τα 600 μαρμάρινα κομμάτια, όμως μόνο τα 150 φαίνεται ότι υπόκεινται στο νόμο περί αρχαιοτήτων. Σημειώνεται ότι με εντολή του εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου συνελήφθη, ενώ από εκείνη τη στιγμή η αρχαιολογία ξεκίνησε την καταγραφή των αρχαίων μαρμάρινων κομματιών.
Ο χώρος φρουρείται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των αρχαιολόγων και να αποτυπωθούν σε κατάλογο όλα τα ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: